close

Hulp nodig?

Wij staan u bij van begin tot einde van uw aankoop.

CONTACTEER ONS

+32(0)59/70 78 23

ONZE GLOEDNIEUWE ZITBANK VERTOONT PLOOIEN... WAT NU?

Plooivorming is een normaal verschijnsel bij zitbanken van eender welk merk. Ook de vullingen van de zitkussens kunnen zachter worden.

Bij ingebruikname kunnen er lichte plooien en rimpels ontstaan in de bekleding van stoelen, zitbanken en fauteuils. Dit is een compleet normaal verschijnsel bij elk gestoffeerd meubel en het doet niets af aan de kwaliteit ervan. Bovendien zijn plooien functioneel omdat ze de naden ontlasten. Het is dan ook niet mogelijk om op gronde van plooivorming je aankoop terug te draaien en geld terug te vragen.

HOE ONTSTAAT PLOOIVORMING?

De meeste zitbanken, fauteuils en relaxzetels zijn voorzien van een schuimen zitvulling. Deze schuimen vulling zorgt voor het aangename zitcomfort. Door het dagdagelijkse gebruik van jouw zitmeubel wordt de zitting ingedrukt en afhankelijk van de hardheid van het schuim zal het bekledingsmateriaal (stof of leder) open gerekt worden. Hierdoor ontstaat ruimte in de stof of in het leder met een lichte plooivorming als gevolg. Ook bij interieurvering is plooivorming onvermijdelijk.

WAARDOOR WORDT DE PLOOIVORMING BEÏNVLOED?

Plooivorming is afhankelijk van het type vulling en van het door jou gekozen bekledingsmateriaal. Onderstaande eigenschappen spelen een prominente rol:

1.       Het type vulling

Bij een zacht comfort zal de vulling tijdens het gebruik iets verder inzakken dan bij een hard comfort. De bekleding komt in dat geval meer onder druk/spanning te staan. Bij zachte vullingen wordt de stof/het leder dus meer uiteen getrokken en ontstaan er logischerwijze meer plooien dan bij een hard comfort.

2.       De dikte van het leder en het type stof

Bij leder geldt : ‘Hoe dunner het leder, hoe meer fijne plooien.’ Kies je voor een dikkere, stevigere ledersoort, dan zullen de plooien eerder golvend zijn. Ook de soort stof kan een rol spelen. De ene stof is gevoeliger voor rimpelvorming dan de andere. 

3.       De afmetingen van de zitkussens

De afmeting van de zit- en rugkussens speelt een rol bij de plooivorming. Hoe groter de zitkussens, hoe meer plooivorming. Bovendien zal een afgevlakte zitting meer plooien vertonen dan een bolle zitting.

WAAROM WORDEN DE VULLINGEN ZACHTER NA VERLOOP VAN TIJD?

Vullingen van zitbanken, relaxzetels en fauteuils worden als gevolg van het gebruik zo’n 15% zachter. Afhankelijk van de gezinssituatie, de intensiteit van het gebruik en het gewicht van de persoon die erop zit, kan dit percentage enigszins verschillen. Gemiddeld duurt het zo’n drie tot zes maanden totdat de afname in hardheid van het schuim stabiliseert. Dit is een normaal verschijnsel en doet geen afbreuk aan de kwaliteit van jouw zitmeubel. De vullingen worden zachter doordat de lucht, die bij de productie in het schuim ‘gevangen’ komt te zitten, terug vrij komt. Het is uiteraard niet mogelijk om op grond daarvan je aankoop terug te draaien en geld terug te vragen.

WAT KAN IK ZELF DOEN OM DE MATE VAN PLOOIVORMING TE BEÏNVLOEDEN?

Plooivorming uitsluiten is niet mogelijk, maar met enkele eenvoudige tips kan je dit wel beperken.

1.    Schud rug- en zitkussens regelmatig op. Dit geldt vooral bij losse kussens met een niet-vormvaste vulling. Denk daarbij aan dons en veren. Deze hebben de eigenschap om tijdens het gebruik wat in te zakken, samen te klitten. Door de kussens regelmatig krachtig op te schudden wordt de inhoud van de vulling opnieuw gelijkmatig verdeeld en komen de kussens weer terug in hun oorspronkelijke vorm.

2.    Verder is het van groot belang om alle zitplaatsen even vaak te gebruiken. Vooral tijdens de inzitperiode (eerste 6 maanden) raden wij aan om alle zitplaatsen gelijkmatig te gebruiken, zodat er geen zichtbare verschillen ontstaan. Wissel bij losse zit- en rugkussens af en toe de kussens van plaats zodat elke plek even frequent gebruikt wordt. Hierdoor slijten de vullingen gelijkmatig.